#Tänktill - Saker du inte bör säga till en person med en ätstörning.

Att ha problem med mat eller träning, diagnostiserad eller inte, är extremt jobbigt och förknippat med lidande för den drabbade. Ibland är den drabbade medveten om sin problematik, ibland inte. Ofta vet hen kanske vad hen bör göra för att bli frisk men att gå från tanke till handling är verkligen svårt. Och ibland kanske hen inte ens vill bli frisk, rädslan för allt vad det kan bära med sig är för stor.

Oavsett vilka problem, tankar och rädslor personen i din närhet med ätstörning brottas med så är det så himla viktigt att du som närstående är förstående, lyssnande, stöttande och inte dömande. Vi på Progressme ställde frågan via vår Instagram där vi bad våra följare skicka in exempel på vad man inte ska säga till någon som har en ätstörning och här kommer några exempel:
  • Du är inte smal, då kan du inte ha anorexia
  • Du kan bara vara anorektiker eller bulimiker
  • Du ser inte ut att ha en ätstörning

Först och främst så finns det flera olika typer av ätstörningar (anorexi, bulimi, ortorexi, binge eating disorder, andra specificerad ätstörning osv.) och alla leder INTE till att den drabbade går ner i vikt. Ätstörningar syns inte alltid på utsidan och oavsett om de syns eller inte så mår den drabbade ofta väldigt dåligt psykiskt. Diagnostisera aldrig din närstående som ovan exempel, det är förminskande och tyder på att du inte tycker att personens problematik är värd att tas på allvar. Och det är den.

Fler exempel…:

  • Wow vad fin och smal du blivit

Försök att inte ge positiv feedback om den drabbades utseende och vikt eftersom det kan uppmuntra den sjukas ätstörning. Att få komplimanger för sin viktnedgång kan bli en trigger att fortsätta gå ner i vikt för att bli positivt uppmärksammad. Var ett stöd till din anhöriga istället och fråga hur hen mår. Visa att du finns där och är redo att lyssna.

Ytterligare några exempel:

  • Grattis du är frisk, du har ju gått upp i vikt
  • Vadå du har ingen ätstörning, jag har sett dig äta

Det är inte så enkelt som att man är frisk för att man äter eller går upp i vikt. Kanske är man lika sjuk som innan, kanske har man precis påbörjat resan mot att bli frisk. Och att man börjat äta mer än tidigare innebär inte att man mentalt är fri från sin ätstörning. Glöm inte det. Du behövs fortfarande som stöd till din anhörig. Lyssna, stötta och finns till för din närstående! 

Och den här:

  • Ska du äta det också?

Shamea ALDRIG någon som äter på ett visst sätt eller en viss mängd. Kanske är personen på väg att tillfriskna och då kan en sådan kommentar påverka personen negativt, eller så kan en sådan kommentar leda till att personen i fråga slutar att äta. Återigen, stötta din närstående. Visa att du finns där och om det finns något som du faktiskt är orolig över när det gäller din närstående så fråga om det. Men snälla snälla snälla säg inte något som kommentaren ovan som kan uppfattas som dömande.

Här kommer den sista:

  • Du borde vara tacksam att du har det gott ställt och får mat på bordet

En ätstörning har ingeting att göra med utebliven tacksamhet över maten som står på bordet. En ätstörning är en sjukdom som kan ha många många orsaker och som ofta innebär ett enormt lidande för den sjuke. Att säga något i stil med ovan kommentar är ignorant och elakt. Läs på om sjukdomen istället och se till att finnas där när din närstående behöver prata eller någon lyssnar.

Vi har fått in massa fina exempel från våra följare på Instagram på vad som är bra och fina saker att säga till någon med en ätstörning och de kommer vi gå igenom här på bloggen nästa vecka.

Vi har även utformat ett frågeformulär för dig som orolig att ditt barn eller någon närstående är drabbad. Signa upp dig till vårt nyhetsbrev genom att klicka här för att få tillgång till frågeformuläret samt information kring föräldrastöd. Massa kramar! / Stina, beteendevetare  
Progress me app preview Progress me app preview

Download our app and start your journey!