Petronella Gustafsson grundare & VD för Progress Me

Petronella är en otroligt driven person med en enorm drivkraft. Hon ser allt omkring sig och tar till sig allt. Hon jobbar väldigt hårt för att få det hon vill, vilket är att hjälpa andra människor och har många projekt som hon vill lyfta fram. Istället för att ta 5 veckors semester så tar hon 5 dagar. Tillsammans med sitt team så har Petronella stöttat personer med låg självkänsla och lågt självförtroende och det kan bara bli fler!


Berätta lite om dig själv! Vem är du?

Jag heter Petronella Gustavsson, är 26 år gammal och kommer från Malmö! Ett av mina största intressen förutom Progress Me är musik, som jag hållit på med sedan jag var liten. Jag har ett bra öga för design, UI/UX och grafisk kommunikation och är utbildad inom e-commerce management och interaktionsdesign. Innan Progress Me startades så har jag även drivit andra bolag och varit involverad andra startups.

Dock så har jag även en tuff bakgrund inom psykisk ohälsa och led av en ätstörning i många år. Som många andra så blev jag runtslussad inom vården. Hela grejen var väl att jag inte fick rätt hjälp från början, den fungerade inte riktigt. Men jag ville fortsätta med mina studier och mina intressen och insåg då att vården arbetar på ett sätt som inte alltid är fokuserat på alla typer av ätstörningar. Ofta ligger fokus på endast anorexi exempelvis, vilket gör att man inte riktigt kan ge rätt hjälp för alla. Mitt problem låg i att jag hade en låg självkänsla. När jag började fokusera på detta så mådde jag mycket bättre!


Nu har du drivit företaget i ett tag, hur känner du för processen som varit?

Jag har alltid haft en känsla av att vilja jobba med att hjälpa andra. Däremot så är det svårt att arbeta med människor som mår dåligt. Det är ett brett område och svårt att komma ut till vården. Sen att vara kvinna i entreprenörsvärlden är även en utmaning eftersom man är en minoritet. Man blir kollad på, på ett annorlunda sätt och det kan vara svårt att bli tagen på allvar. Dessutom så kan det hända att folk heller inte tror på en, då vi fortfarande har ett gammaldags system i vården. 

Däremot så är vi idag en helt annan generation där mycket blivit mer digitalt. Jag tror på att genom digitalisering så kan vi hjälpa så många fler. Detta är något som även visat sig tydligare under corona pandemin. Om Progress Me då kan vara den första lösningen och inte lika strikta med vården att ge, så blir det mycket mer attraktivt. Det är viktigt att tänka utanför boxen så att säga.


Berätta lite om Progress Me! Hur jobbar ni?

Grunden för Progress Me är att man inte ska behöva betala för att få hjälp. Vi arbetar för att inkludera alla oavsett. Progress Me startades som ett projekt genom Reach for Change då vi ville ta samma metodik som jag tog till mig när jag var sjuk, för att nå ut till så många som möjligt. I dagsläget så är Progress Me en kanal för personer som har någon form av ätstörningar i form av forum, app, blogg, podcast och sociala medier. Vi arbetar mycket i sociala kanaler för att finnas tillgängliga för alla.


Berätta lite om er tanke om självkänslan och självförtroendet. Hur kan en persons självkänsla och självförtroende påverka en som person?

Självkänsla och självförtroende är grunden för många typer av psykisk ohälsa. Det är grunden till allt! Men det finns en skillnad på självkänsla och självförtroende. Man kan känna att man är värdefull men ha dåligt självförtroende och inte tro på att man exempelvis kan spela basket. Självförtroendet kan du öva upp mycket lättare än självkänsla. 

Har du däremot en låg självkänsla så har du lättare för att hamna i en psykisk ohälsa för att man inte pratar så gott om sig själv. Det kan skapa ångest, social fobi och så vidare. Allt går hand i hand. Jag tycker inte att man bara kan lägga fokus på BMI, viktuppgång eller kalorier.


Vad händer inom Progress Me idag? Vad lägger ni fokus på?

Just nu fokuserar vi på att få så många nedladdningar som möjligt. Ju fler som använder appen ju fler kommer vi kunna hjälpa genom att mäta data. Vi kan efter det lägga mer fokus på det som vi ser är uppskattat av användarna. Vi vill utforma appen på rätt sätt och så bra som möjligt! Vi fokuserar också på att ta in fler närstående och lägga mer fokus åt det hållet.


Det måste vara mycket jobb för dig, är det tufft?

Jag har en väldigt stor press från olika håll och personer utifrån och man ska göra saker på olika sätt. Det kan också bli tufft för man vill inte bara hjälpa andra inom jobbet, utan många hör ju även av sig privat och vill ha hjälp och jag vill alltid vara tillgänglig, både privat och jobbmässigt. Jag hade aldrig klarat av att vara influencer haha, kan bara tänka mig vilken press det måste vara! 

Men samtidigt är det kul! Allt går i vågor. Det är svårt att göra och ha privata saker. Jag har exempelvis inte tid att ha ett förhållande eller vara spontan. Men i slutändan så känner jag att om jag kan hjälpa människor med deras problem så kommer det vara värt det!


Vad är era framtidsplaner? Vad har Progress Me’s följare att se fram emot?

Nu fokuserar vi på en ny onboarding och dashboard som kommer släppas inom en månad, även en onboarding för närstående. Vi kommer även att lägga på egen psykologhjälp. Då kommer vi starta upp något som heter Progress Me Care, liknande Kry eller Doktor.se. Det slutliga steget, kanske om ett år är att vi kommer att öppna upp en egen mottagning. Men det kommer inte se ut som en vårdcentral! Vi kommer att ha en inredningsdesigner som kommer att göra att man vill komma dit och få hjälp! Det kommer att vara familjärt!


Vad ser du själv fram emot?

Jag ser fram emot att resa, som de flesta andra just nu. Jag ser också fram emot att saker och ting ska släppa, att inte ha så många bollar i luften. Jag kommer att driva events, få designa mer grejer. Jag är ju en kreativ person och sitter just nu med mycket administrativt. Jag vill få uttryck för min kreativitet! Men i sommar så ska jag göra en musikvideo! Det kommer att bli grymt.

Intervjun hölls av Millie Wikström, Content Manager, Progress Me

Progress me app preview Progress me app preview

Download our app and start your journey!