En ätstörning syns inte alltid på utsidan

Jag är inte underviktig, då kan jag ju inte ha en ätstörning? Jag blir nekad vård för att jag inte är underviktig. Måste en ätstörning synas på utsidan? Kanske har du tänkt så här någon gång. Kanske har du blivit nekad vård. Du är långt ifrån ensam, så nu tycker jag att vi snackar om detta.

Ja, du kan ha en ätstörning fast du inte är underviktig. En ätstörning sitter INTE i vikten - den sitter i huvudet. Det är enbart en myt att du måste vara underviktig för att få en ätstörningsdiagnos. Faktum är att enbart 26 procent av alla ätstörda är underviktiga. En ätstörning kommer i alla storlekar och former, men trots detta så har samhället målat upp en bild på hur en typisk ätstörd person ska se ut. Vilket också gör det svårare att få hjälp för någon som inte anses passa in i denna ”mall”.

Jag har själv blivit nekad vård när jag sökte hjälp för min ätstörning i samband med när jag blev normalviktig, då fick jag ingen hjälp från vårdens sida - för då ansågs jag som frisk. Detta är så FEL. För oavsett om du väger si eller så eller har ditt och datt som BMI så förtjänar du alltid hjälp, jag lovar! Du kanske sitter där nu med jobbiga tankar kring kropp och mat, men vågar inte söka hjälp för att du inte är underviktig eller rädd för att du inte är tillräckligt sjuk. För det första så finns det inget som heter tillräckligt sjuk, sjukdomen kommer ALLTID vilja få dig sjukare. Och trots att du inte är underviktig så kan du lida av en ätstörning. Så tveka inte en sekund på att skaffa hjälp.

Ska vi summera ihop detta nu. Har du ångest kopplade kring mat och kropp så sök hjälp, och stå på dig! För du förtjänar ALLTID att få hjälp. Du ska inte behöva gå runt och må skit, du förtjänar så mycket bättre. Vi måste sätta ner foten så alla förstår att den ätstörning inte sitter på utsidan, den sitter på insidan och det kommer den alltid att göra. Och ja, du ÄR bra! 

Kram från Linnea

Progress me app preview Progress me app preview

Download our app and start your journey!