Så lurar du iväg vårångesten

Vårångest

Vi är i början av april. Våren är här. Dagarna är ljusare och kvällarna blir mörka allt senare. Solen lyser allt mer på oss. Ger oss värme och D-vitamin. Det är nu den glada tiden börjar. Det är nu vi ger oss ut, orkar mera, vill mera, gör mera. Det är nu vi längtar efter mer värme, mer sol, fler ljuva, ljumma kvällar. Vi har längtat så länge att vi ger oss ut och grillar, trots att det faktiskt fortfarande är bitande kallt i både händer, öron, näsa och lår. Men vi låtsas inte bry oss om det. För vi vill ut. Det är nu valborg närmar sig och vi kan knappt härda ut efter vad maj månad har att erbjuda. Vi bryr oss inte om att temperaturen egentligen bara står på 6 grader för solen skiner ju. När solen skiner kan man gå ut i t-shirt och tunn jacka. Man kan sätta på sig vårskorna och solbrillorna. Vi känner oss lyckligare, piggare, gladare. Vi är fyllda med positivitet och energi. Vi hör fåglarna sjunga, kvittra och ser dem flyga runt i den friska luften. Då vet vi att den härliga våren är här. Plötsligt ser vi inga färglösa buskar, trädgårdar och gräsplättar. Vår omgivning börjar sakta men säkert sprudla av färg. Blåsippor, vitsippor, smörblommor, tussilagos. Allt känns så bra nu, allt känns så färgglatt nu, så vackert, så underbart nu när våren är här. Är det verkligen så? Är våren så sprudlande färgglad, positiv och underbar? Är det verkligen så att vi orkar mera, vill mera, gör mera? Är vi fyllda med energi och redo för vad maj har att erbjuda? Kanske inte alltid. För många av oss är våren inte så här. Den är faktiskt precis tvärtom. Med våren kommer vårångesten och den innebär många dåliga dagar. Många jobbiga tankar, mycket ångest och dåligt med energi. Många färglösa ögonblick och stunder. Men du är inte ensam, för precis som med pollen så drabbar den inte bara dig utan många, många andra. Därför kan vi tillsammans hjälpas åt och finnas där för varandra när vårångesten inträffar.  Lär dig att hjälpa dig själv och hantera din vårångest. Tre enkla steg att lura iväg vårångesten:
  • Isolera dig inte från andra.
Ofta kan det kännas jobbigt att socialisera och umgås med människor när man har ångest. Berätta istället för vänner och familj hur du känner, då kommer du inte känna dig lika pressad kring att vara glad och positiv.
  • Hur vill du att din dag ska vara?
Gör ett övervägt, medvetet beslut om hur du vill ha din dag. När du stiger upp, agera därefter och påminn dig själv om din plan hela dagen. Bli inte arg på dig själv om den inte blir exakt som du hade tänkt dig.
  • Avsätt tid till något som ger dig glädje!
Gör något som gör dig glad varje dag. Avsätt tid till detta. Det kan vara en längre stund, men även en kortare. Försök att planera din dag i förväg och håll dig till din plan, viktigast av allt är att du inte planerar in för mycket saker på en dag utan förhåller dig till det som är rimligt. Ifall du har många saker under en dag som du känner ger dig ångest, försök att lasta över detta till en annan dag och lägg ditt fokus på det du tycker om att göra. Det är tyst, för tyst. Allt är så tyst och det fyller mig med oro och ångest. Det enda som lyser är solen, men den ger mig inte någon värme. Bara ett jobbigt ljus som ger mig huvudvärk och ett bekymrat ansiktsuttryck. Dagen var kall, kvällen är kall, allt är kallt. Och kalt. Träden har inte blommat fullt ut ännu. Endast knoppar har börjat växa ut men träden består mest av en massa högar av grenar och löv där fåglarna ska lägga sina ägg. Fåglarna tjuter, det låter något fruktansvärt. Som om de ropar efter hjälp. De är också oroliga, oroliga att någon ska komma och attackera deras bo. Skönt jag inte är en fågel, eller? Vägen är trist, grå, ful. Några enstaka små blommor har poppat upp, men inte mer än så. Gräsmattorna är fortfarande geggiga och otilltalande. Hemma väntar ingen, bara mer tystnad, mer ångest, mer oro. Ett tyst rum väntar, en tyst trädgård. Inget kul, inget färgglatt. Ett sorgligt kylskåp väntar, en dötråkig tv med allt utom roliga program väntar. Våren gillar inte mig, jag gillar inte våren men varför är det egentligen så…   Ha en fin dag och glöm inte att ge dig själv kärlek / Cornelia
Progress me app preview Progress me app preview

Download our app and start your journey!