Stärk din självkänsla

Vi alla föds med olika förutsättningar, men vi använder våra förutsättningar på olika sätt för att nå våra resultat. Genom att ständigt utöva och träna upp de förutsättningar vi har blir vi också bättre och kommer att kunna bli bättre och nå ett bättre resultat än tidigare. På precis samma sätt är det viktigt att öva upp självkänslan och självförtroendet för att inte tappa dem. När man börjar träna på något kan det kännas lite motigt, och det är inte alltid kul - men tänk då på hur mycket tid du spenderar med dig själv. Du är den enda personen som behöver stå ut med dig själv, varje dag, för resten av ditt liv. Kanske känns det då lättare att spendera den tiden med någon som är ödmjuk, tar dig på allvar och som du tycker om? Att träna upp självkänslan kan handla om att lära dig att ta hand om dig själv utifrån dina upplevelser. Det kan handla om att se och acceptera dig själv för den du är, bra och dåligt. Det kan även innebära att tillåta dig själv att vara sårad och ledsen samtidigt som du har sällskap av någon annan. Det kan vara att tillåta dig själv att känna dig ledsen över att du inte lyckats, men att samtidigt välja att minnas de gånger du faktiskt har lyckats. Inte för att ta bort den ursprungliga känslan, utan för att den blir mer uthärdlig när den ställs bredvid våra goda minnen. Vinsterna med att tycka om sig själv, att ha god självkänsla och ett starkt självförtroende är många, så tänk dig att:  
 • kunna ta kritik utan att tänka att det är fel på dig
 • vara lugn med att inte vara bäst hela tiden
 • vara trygg i dig själv
 • våga säga nej till sådant som du inte vill göra, och ja till sådant som du vill göra
 • våga prova nya saker, även ifall du inte vet om du kommer att lyckas
 • inte känna dig sämre än någon annan, eller att inte behöva jämföra dig med någon annan
 • känna att du är viktig och förtjänar att bli lyssnad på
 • känna att du är värd att må bra och att lyckas
 • kunna ge andra komplimanger och konstruktiv kritik
 • våga stå för den du är och det du tycker om att göra
 • kunna erkänna för dig själv och andra när allt inte blev helt bra
 • kunna förlåta dig själv och be andra om ursäkt när du gjort något fel
Att öva upp självkänsla och självförtroende behöver inte vara speciellt svårt. Ta en liten bit i taget, gör det som känns enkelt och kul. Se det som en träning, det behöver inte vara snyggt, lätt eller perfekt i början. Det vi behöver öva på varierar från person till person, och i nästa inlägg kommer fler sätt att börja jobba med för att stärka självkänslan. En viktig sak att tänka på är att vara snäll mot sig själv under tiden och att göra det för att det är kul och givande, inte för att vara duktig.   Lycka till!
Progress me app preview Progress me app preview

Download our app and start your journey!